Saffranssockerbullar med vitchoklad

Ingredienser, 24-26 st
- 0.5 g saffran (1 påse) + 1 tsk ströcker
- 3.5 mjölk, fingervarmt
- 25 g jäst
- 1 st ägg
- 1 krm salt
- 0.75 dl ströcker
- 75 g smör, rumsvarmt
- 1 tsk kardemummakärnor, mortlade
- 12-13 dl vetemjöl
Fyllning
- 150 g vit choklad, hackad
- 50 g smör, rumsvarmt
- 2 msk florsocker
Garnering
- ev 1 st ägg
- smör, smält
- strösocker
Gör såhär:
1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk socker.
2. Blanda saffran och mjölk i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp.
1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk socker.
2. Blanda saffran och mjölk i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp.
3. Tillsätt ägg, salt, strösocker, smör, kardemumma och vetemjöl, lite i taget. Knåda degen i några minuter.
4. Låt den jäsa under bakduk i 50-60 min.
5. När degen nästan har jäst klart, gör fyllningen genom att blanda choklad, smör och florsocker till en massa.
6. Dela degen i 24-26 bitar och forma dessa till bollar. Dela fyllningen i lika många bollar/högar.
7. Gör ett hål i varje bulle och tryck ner fyllningen. Nyp ihop hålet ordentligt.
8. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.
8. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.
9. Sätt ugnen på 250 g. Pensla ev bullarna med ägg efter jäsning (men behövs ej då de ska penslas med smör efter gräddning).
10. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 9-13 min.
11. Pensla bullarna med smält smör medan de fortfarande är varma och doppa dem i strösocker. Låt svalna på en plåt eller ett galler.