Räk- och kräftstjärtspasta

 

Det här är ett recept som hängt med mig länge, ända sedan 2012. Det är en tjej som heter Melissa som ligger bakom receptet och jag tycker det är den perfekta skaldjurspastan. Det är rätt många ingredienser, men de flesta är sådanna som man "alltid" har hemma. 

Ingredienser, 4-6 portioner:

  • 400 g pasta ( Färsk tagliatelle är ett tips)
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 40 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 0,5 l mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 1.5 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 krm svartpeppar
  • 250 g skalade räkor
  • 200 g skalade kräftstjärtar
  • 200 g babyspenat
  • 1/2 burk cocktailtomater
  • 1 msk tomatpuré.
  • Lite parmesanost till garnering. 
 
Gör såhär: 
1.
 Sätt på vattnet till pastan, glöm inte att salta det. När vattnet kokar lägger du i pastan och kokar den efter anvisningarna, skiftar beroende på vilken pasta du använder.

2. Hacka den gula löken väl och pressa vitlöken. 
3. I en stor panna, fräs löken och vitlöken i smör & olivolja

4. Pudra över mjölet och rör om så mjölet inte klumpar sig.
5. Häll i mjölken och låt det koka upp.
6. Tillsätt grädden, creme fraichen, fiskbuljongtärningen, vinäger, salt, vitpeppar, svartpeppar, tomatpurén och cocktailtomaterna. Smaka av ifall du vill ha mer av något. 
7. Skölj babyspenaten i ett durkslag. 
8. När pastan nästan är klar - blanda i räkor, kräftstjärtar och babyspenat i pastasåsen och låt det bli varmt. 
9. Tillsist - blanda ner pastan i såsen och rör om! 

10. Innan servering - strö riven parmesan över pastan