Nutellacookies


Det här är ett sådant recept som jag ibland kommer på att jag vill göra igen, men kommer aldrig ihåg vart receptet finns. Som tur är har min kompis ett bättre minne än mig, och dessutom laddat upp en bild på dessa på sin instagram (vilket jag, åtminstånde, kom ihåg). Så vart ju tvungen att fråga henne, och dessa smarriga nutellacookies kommer ifrån Jennys matblogg. Rolig ankedot är att jag fick veta långt senare att några släktingar till mig kallar dessa för Fannys nutellacookies, då de fick receptet efter att jag bjöd på dem på det bland de första gångerna jag bakade dessa.
 
Ingredienser, ca 35-37st
  • 120 gram rumsvarmt smör
  • 1 dl brunt farinsocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl kakao
  • 1 tsk bikarbonat + 1/2 tsk salt
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 1 tsk sirap
  • Frusen nutella (Tips. Min kompis hade dumle i hälften av sina kakor, jag föredrar dock nutella)
  • Strösocker till granering
Gör såhär: 
1. Ställ ugnen på 200 grader ( vanlig ugn, ej varmluft )
2. Ställ nutellan kallt- då blir den lättare att jobba med och när den är kall så skedar du upp teskedsstora kulor och fryser in på en bricka med bakplåtspapper.
3. Blanda smöret och farinsockret till en jämn massa, vänd ner socker och blanda ihop.
4. Blanda ner äggen & sirap i sockersmeten, blanda väl.
5. Rör ihop vetemjöl, kakao, bikarbonat + salt  i en skål och vänd ner i sockersmeten, arbeta ihop till smidig deg.
6. Förbered och häll upp en skål med strösocker och förbered två ugnsplåt med bakpapper.
7. Fortstätt med degen och rulla ihop till små chokladbollar- lite mindre storlek en studsbollar.
8. Ta fram den frysta nutellakulorna och platta ut bollen med entryck i mitten lägg dit en nutella kula och rulla ihop till en boll. Rulla bollarna i socker och lägg på en ugnsplåt
9. Grädda i 6- 10 minuter tills de har flytit ut lite oh får lite sprickor i degen. Ta ut och låt svalna något inna du provsmakar.