Carbonara

Denna carbonaran har vi blivit bjudna på av min sambos mamma + hennes sambo och vi var såklart tvugna att be om receptet, som kommer ifrån Sandra Mastio för Nyhetsmorgon och finns på köket.se. En riktigt god carbonara är det ju inte mycket som slår, det brukade vara det "enda" jag beställde när vi åt på resturang back in the days.
Ingredienser, 4 port
- 400 g spagetti, gärna av en bättre sort
- 150 g guanciale (eller pancetta, rökt sidfläsk går också bra)
- 2 klyftor vitlök, skalade och krossade
- 2 msk olivolja
- 4 ägg
- 150 g riven parmesanost (och/eller pecorino)
- 2 tsk svartpeppar (jag som tycker peppar är en stark krydda kör på ungefär 1/2 tsk haha)
Gör såhär:
1. Koka upp rikligt med vatten, salta ordentligt (ca 7g/L vatten). När vattnet kokar lägger du i pastan. Rör om några gånger under koktiden.
2. Tärna fläsket och stek på medlhög värme i en traktörpanna tillsammas med vitlöken. När fläsket är gyllende sänk värmen & ta ut vitlöken som du slänger.
3. Knäck äggen i en skål och rör ner svartpeppar och nästan all ost. Spara lite för dekoration. Rör samman med en gaffel till en jämn smet.
4. När pastan är (nästan) färdig lyfter du över den i pannan, spara kokvattnet i kastrullen. Stäng av värmen och rör ner äggsmeten. Rör tills smeten är fördelad över all pasta. Har du värme på kan det bli äggröra. Rör ner lite pastavatten så att såsen blir glansig och lagom rinnig.
5. Toppa med riven ost och servera omedelbart.