Bärpaj med kolasnittdeg

Paj har aldrig varit min grej riktigt. Äpplepaj, blåbärspaj, whatever-paj nej tack. Jag har alltid mått illa av dessa pajer, och till största del pga själva smulpajen tror jag. För (även om det blivit lite bättre och jag idag kan äta små portioner vanlig paj) jag har nämligen hittat en paj som jag älskar. Det är Lindas bakskola och matskola som skapat denna gudomliga paj. Min sambo håller med, det är den bästa pajen han vet. Så lova att ni testar!! Helst ska den serveras tillsammans med Fredriks fikas råröda vanlijsås om jag får säga vad jag tycker.
Enligt receptet ska pajen innehålla hallon och jordgubbar, jag har dock bytt ut hallonen mot rabarber när jag har gjort denna paj och det har varit en suverän kombination. Gissar på att man kan ha vilka bär man vill.
Kolasnittdeg
- 100 g smör, rumsvarmt
- 1 dl strösocker
- ½ tsk bakpulver
- 2 msk ljus eller mörk sirap
- 2 ½ dl vetemjöl
- ½ krm salt
Fyllning
- 300 g valfria blandade bär, t ex hallon, jordgubbar, blåbär (frysta eller färska)
- 1–2 msk potatismjöl (vetemjöl fungerar minst lika bra)
- 3 msk strösocker
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Nyp ihop smöret med alla ingredienserna till en deg.
2. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper (ungefär samma storlek som pajformen).
3. Lägg dina bär i botten på en pajform, ca 26 cm i diameter. Strö över potatismjöl och strösocker. Rör om.
4. Vält bakplåtspappret med den utkavlade degen över pajformen så att pajdegen hamnar över bären. Dra bort bakplåtspappret.
5. Grädda pajen längst ner i ugnen i 25–30 min eller tills den fått fin färg. Servera gärna med rårörd vaniljsås eller möjligen glass.